Συνέδριο Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής, με τίτλο «1st CNS RADIOSURGERY Athens Meeting, RADIOSURGERY for Central Nervous System (Intracranial/Spinal)»

Στις 20-22 Οκτωβρίου του 2023 διοργανώθηκε η πρώτη επιστημονική συνάντηση για την ΣΤΕΡΕΟΤΑΚΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ θεραπεία του Κεντρικου Νευρικού Συστήματος , από την Ελληνική Νευρο-ογκολογική Εταιρεία με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής (ISRS – International Stereotactic Radiosurgery Society).

Πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και συζητήσεις για θέματα σχετικά με την Ακτινοχειρουργική θεραπεία σε:

  • Καλοήθεις και κακοήθεις πρωτοπαθείς όγκους εγκεφάλου
  • Μεταστατικούς όγκους εγκεφάλου
  • Αγγειακές ανατομικές δυσπλασίες
  • Νευρο-λειτουργικές παθήσεις και ψυχιατρικές διαταραχές
  • Πρωτοπαθείς και μεταστατικούς όγκους νωτιαίου μυελού

Συμμετείχαν έμπειροι Ευρωπαίοι και Έλληνες ειδικοί που παρέχουν μια σύγχρονη οπτική για τις κλινικές και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της Ακτινοχειρουργικής. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες του πεδίου της Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ISRS M.Levivier (Λωζάνη), ο τέως πρόεδρος της ISRS Ι. Paddick (Λονδίνο), ο νευροχειρουργός C. Tuleasca (Λωζάνη), o νευροχειρουργός/ακτινοθεραπευτής ογκολόγος A. Santacrose (Μόναχο), o καθηγητής νευροχειρουργικής A. Conti (Μπολόνια), o νευροχειρουργός P. Picozzi (Μιλάνο) και ο νευρολόγος R. Martinez-Alvarez (Μαδρίτη).

Στη συνάντηση συμμετείχαν διεθνείς εμπορικές εταιρείες Ακτινοχειρουργικής (Varian-EDGE, ZAP-ZAP-X, ACCURAY – CyberKnife, Elekta – Gamma Knife, RTsafe -“Pseudo-Patient” SRS dosimetry phantom). Μέσα από τις παρουσιάσεις τους, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να τις γνωρίσουν και να ενημερωθούν σχετικά με τις δυνατότητες και τις εξελίξεις στον τεχνικό τομέα της Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής για το ΚΝΣ.

Στην Επιστημονική αυτή συνάντηση συμμετείχαν επιστήμονες ή επαγγελματίες υγείας που εξειδικεύονται στις Νευροεπιστήμες, έμπειροι ή μη στην Ακτινοχειρουργική, όπως Νευροχειρουργοί, Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγοι, Ακτινοφυσικοί, Παθολόγοι Ογκολόγοι, Τεχνολόγοι Ακτινοθεραπείας, Νευροακτινολόγοι, Νευρολόγοι κ.λπ.

Η 1η Συνάντηση Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής για το ΚΝΣ στην Αθήνα, έθεσε τα θεμέλια για τις μελλοντικές συναντήσεις με ομιλητές και συμμετέχοντες από την παγκόσμια ακτινοχειρουργική κοινότητα.